Vil flere kommuner overta gravplassmyndigheten?
Oslo kommune har søkt Statsforvalteren i Vestfold og Telemark om å overta gravplassmyndigheten. Grav24 spurte et knippe kommuner om de ønsker å følge i Oslos fotspor og overta dette ansvaret.
Denne artikkelen er mer enn 12 mnd. gammel.
Etter revisjon av gravplassloven § 23 kan en kommune søke Statsforvalteren om å overta ansvaret for lokal gravplassmyndighet, uten at det på forhånd foreligger avtale med det kirkelige fellesrådet om dette.
Oslo kommune har benyttet seg av denne muligheten, og sendt inn søknad til Statsforvalteren.
Stikkprøver fra representative kommuner
For å sjekke om Oslos søknad får konsekvenser andre steder i landet, sendte Grav24 ut spørsmål på e-post til 12 kommuner for å høre om de også planlegger å overta ansvaret for sin lokale gravplassmyndighet. For å sikre best mulig representativitet, ble det valgt ut kommuner fra hele landet, og med ulik partitilhørighet i politisk ledelse. I noen kommuner er det tjenesteytingsavtale mellom kommune og fellesråd. I andre kommuner har fellesrådet ansvaret for daglig drift av gravplassene. 9 av de 12 kommunene har svart.
Fornøyd med fellesrådet
Responsen fra de ni kommunene som besvarte spørsmålene er at ingen av dem planlegger å overta ansvaret for gravplassmyndigheten.
Torvild Sveen, ordfører fra Senterpartiet i Gjøvik, svarer slik:
– Vi er jo kjent med endringen som er gjort, men har ikke nå noen planer om dette - all den tid Gjøvik kirkelige fellesråd har skjøttet oppgavene sine godt.
Heller ikke i Trondheim ønsker politisk ledelse å overta gravplassmyndigheten. Ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet svarer slik:
– Trondheim kommune opplever at forvaltningen av gravplasser fungerer godt i samarbeidet mellom Kirkelig fellesråd og kommunen. Derfor har det så langt ikke vært tema å overføre denne oppgaven til kommunen.
Ikke noe å spare ved å overta
At man ikke ser noen innsparingsmuligheter med kommunal gravplassmyndighet, er et argument som går igjen.
Per-Erik Bjørnstad, avdelingsleder for park og idrett i Alta kommune, ser ingen økonomisk gevinst å hente siden kommunen allerede har en tjenesteytingsavtale med Alta kirkelige fellesråd:
– Økonomisk er det ikke slik at kommunen kan spare noe på å overta selv, snarere tvert i mot, svarer han.
Det samme gjelder i Sandnes, som også har tjenesteytingsavtale med det lokale fellesrådet.
– Gjennom tjenesteytingsavtalen har kommunen god kontroll på prosedyrer, rutiner og kostnader, skriver Ane Kristine Rostrup, virksomhetsleder for park, idrett og vei i Sandnes kommune.
Kan bli aktuelt senere
Så lenge fellesrådet drifter økonomisk forsvarlig, og oppfyller kravene om livssynsnøytralitet, er disse kommunene fornøyde med dagens situasjon.
Ifølge ordfører Sveen i Gjøvik, oppfatter han at kravet om livssynsnøytralitet blir godt ivaretatt.
– Jeg oppfatter at vi klarer å hensynta og ivareta livssynsnøytralitet selv om fellesrådet har gravplassforvaltningen, skriver han.
Det betyr ikke at kommunal overtakelse ikke er tatt opp. Ifølge Bjørnstad, ble dette berørt i Alta i et møte mellom kirkelig og kommunal politisk og administrativ ledelse 26.09.22, uten at hverken rådmann eller ordfører ville ta inititativ til kommunal overtakelse.
I Asker ble «Håndtering av gravplassforvaltning» tatt opp som egen sak i formannskapet våren 2021, som endte med følgende vedtak: «Asker kommune har valgt Asker kirkelige fellesråd til å håndtere gravplassforvaltningen i kommunen».
I Kristiansand kan dette på sikt bli et tema, men ikke før avklaring av en eventuell kommunedeling.
– Det er absolutt noe vi bør se på, om dette kan forenkle og effektivisere forvaltning, drift og vedlikehold av gravplassene i Kristiansand, skriver Kurt Tange Jensen, produksjonssjef i parkvesenet i Kristiansand kommune.
Vil ikke endre det som fungerer
I Molde har Molde bydrift ansvar for gravplassene i gamle Molde kommune, mens fellesrådet fortsatt har ansvaret for gravplassdriften i tidligere Nesset kommune, som ble slått sammen med Molde i 2020. Ordfører Torgeir Dahl (H), synes at dagens ordning fungerer godt og opplyser om at det ikke foreligger planer om å overta gravplassmyndigheten. Men han utelukker ikke at Molde bydrift en dag også kan overta ansvaret for gravplasser i gamle Nesset kommune.
– Det er absolutt tenkelig at denne ordningen endres, men det vil kun skje etter initiativ fra Kirkelig fellesråd, skriver han.
Stavanger hadde nylig forslaget om å overta gravplassmyndigheten til votering i formannskapet. De følger ikke i Oslos fotspor.
Et klart flertall gikk for å beholde dagens ordning der Stavanger kirkelige fellesråd har ansvaret for forvaltning og drift av byens gravplasser.