Lørenskog kirkelige fellesråd ønsker askespredningsfelt
I Lørenskog ønsker fellesrådet å legge til rette for askespredning på gravplassen. De fikk avslag da de søkte departementet om dispensasjon til dette. Nå som flere ønsker askespredning på gravplassen, er de ikke fremmed for å søke på ny.
Denne artikkelen er mer enn 12 mnd. gammel.
– Vi har satt at et areal i utkanten av den nyutvida delen av gravplassen, til askefelt, sier Bent Salmelid, driftssjef for gravplassen i Lørenskog.
Fikk først avslag
23.10.2017 søkte Lørenskog kirkelige fellesråd dispensasjon fra Gravferdsloven § 20a, og rundskrivet P-8/2012. Ønsket var å legge til rette for et eget areal for askespredning i hjemkommunen. På arealet som var satt av til den nå utvida delen av gravplassen i Lørenskog, lå forholdene til rette for et skjermet område med et øde preg i et skogsområde. Bakgrunn for ønsket om et felt for askespredning, var konkrete forespørsler om dette til fellesrådet.
Avslaget fra kulturdepartementet datert 10.11.2017, ble begrunnet med at departementet ikke hadde hjemmel til å dispensere fra gravferdsloven og at departementet ikke så at askespredning på gravplass var omfattet av dispensasjonsadgangen i gravferdsforskriften.
– Avslaget kom ikke helt uventet, medgir Salmelid.
Det kan derimot bli aktuelt å søke på ny Lørenskog kirkelige fellesråd ser at at stadig flere ønsker askespredningsfelt på sine gravplasser.
Blant annet har Askøy kirkelige fellesråd klargjort for askespredning på Erdal gravplass.
Inngjerdet felt beplantet med lyng
De nye gravfeltene på den nyutvida delen av gravplassen i Lørenskog, har alle ellipseform. Et eventuelt askespredningsfelt vil derfor også få ellipseform. Feltet skal gjerdes inn, for å hindre ferdsel. Samtidig kan det få en forhøyning rundt, eventuelt som flere plattformer, slik at asken kan spres fra alle steder, uavhengig av dagens vindretning.
Siden dette foreløpig ikke er tillatt, er skissene til askespredningsfeltet stort sett på tankestadiet. Men det Salmelid ønsker seg, er beplantning med lyngvekster. Kanskje einer.
– Vi har lagt opp strøm og vann til feltet. Ved tørt vær, kan vi sette på en spreder slik at asken vaskes ned mellom plantene, sier driftslederen.
Salmelid ser også for seg navneplater, liksom på en vanlig navna minnelund. Et slikt minnesmerke vil i så fall kunne stå blant trærne i skogen rundt askespredningsfeltet.
Hvorvidt dette kan bli en realtiet, avhenger av Barne- og familiedepartementet gjennomgang av regelverket for askespredning.