Grunnløs påstand om manglende objektivitet hos KA

Motsvar - KA - Carsten Furuseth

Vi har levert en rapport om fremtidens kremasjonsbehov, basert på åpent tilgjengelige tall. Hanne Prytz’ kritikk virker å bunne i en misforståelse av KAs rolle.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg, som gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hanne Prytz kommer i et innlegg i Grav24 med en rekke påstander om Hovedorganisasjonen KA i forbindelse med at vi nylig leverte en rapport om fremtidig behov for krematorier og kjølerom. Rapporten var bestilt og betalt av Barne- og familiedepartementet.

Mandatet kan leses i rapporten, men hovedpoenget er for lengst kommet fram i flere nyhetsmedier, blant annet hos Grav24, og det er at det vil bli behov for flere krematorier i fremtiden. Konklusjonen er basert på framskrivninger av antall døde og av kremasjonsandelen i Norge.

Tallet på antall døde har vi hentet fra Statistisk sentralbyrå, mens kremasjonsandelen i vårt regnestykke baserer seg på nåværende trend pluss en del rammefaktorer som fremgår tydelig av rapporten.

«Dessverre er ikke rapporten laget av KA objektiv», konkluderer Prytz mot slutten av sitt innlegg, der hun tar for seg flere momenter som ikke er berørt i rapporten, slik som hvor nye krematorier skal etableres.

Begrunnelsen for at rapporten ikke er objektiv i Prytz’ øyne, er «at KA sin hovedoppgave er å beskytte rettighetene og interessene til medlemmene som er ansatt i de ulike krematoriene og kirken, og nettopp dette gjør det vanskelig for KA å undersøke dette uten bias.» Denne beskrivelsen er såpass upresis at det ikke er hensiktsmessig å gå inn i en diskusjon, men for ordens skyld: De ansatte i krematoriene og kirken er ikke medlemmer i KA.

Det er vanskelig å forstå Prytz’ begrunnelse for å angripe vår faglighet og evne til objektive analyser. Vi har levert en faglig rapport, forankret i avdeling for kirkebygg og gravplass. 

Dersom vi velger å komme med innspill til rapporten, slik departementet har invitert til, vil dette bli gjort av avdeling for politikk, ledelse og innovasjon. 

Det er først da man eventuelt vil se KA opptre som interesseorganisasjon i denne saken.

Powered by Labrador CMS