Ble aldri bonde

Fikk Torvald M. Haugen det som han ville, fikk Haugesund et krematorium med havutsikt.

– Tror du ikke det hadde blitt populært? spør Torvald entusiastisk mens han skuer ut over Vår Frelsers gravlund, halve Haugesund og Karmsundet like nedenfor.

Møt mennesket

Navn:Torvald M. Haugen

Alder:57

Sivil status:Gift med 5 barn (2 egne, 2 bonusbarn, 1 fellesbarn)

Stilling:Administrasjonsleder gravlundene i Haugesund.

– Men det blir nok ikke noe av, fortsetter han.

Stedet han står på, og som han anser som god tomt for et krematorium, er en uthult steinknaus som i dag rommer garasjene ved siden av driftsbygningen på Vår Frelsers gravlund.

Ønsker eget krematorium

Haugesund har en av Rogalands høyeste kremasjonsprosenter (48 prosent i 2023, jmf. statistikk fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark). Det utgjorde 146 kremasjoner. 

De ansatte ved Haugesund kirkelige fellesråd kjører kistene til krematoriene i henholdsvis Odda og Stavanger, som begge ligger cirka to timer unna. For å effektivisere frakten har fellesrådet i mange år hatt en «kistebil» som kan romme opptil fire kister per tur. Likevel går mye tid med til kjøring av denne frakten, i snitt en arbeidsdag i uka.

– Vi har bikket transport av 200 kister per år, med transporter for Karmøy, Tysvær og Vindafjord i tillegg for Haugesund. Jeg tror potensialet for et krematorium hos oss ville vært 6-700 kremasjoner per år, sier han.

For Haugesund, med sine drøye 38.000 innbyggere er regionsenter for et mye større omland. Sammen med resten av kommunene på Haugalandet og Sunnhordland, inkludert Bømlo og Stord, passerer antallet innbyggere her 140.000.

Ifølge Torvald var det snakk om samarbeid med Stavanger. Det har også kommet interessenter fra utlandet for å se på mulighetene for et krematorium.

– Arkitektkonkurransen anslo prisen til cirka 76 millioner kroner. Kommunen har dårlig råd, så planene er lagt på is, sier han.

Minnesamvær mens man venter på urna

Torbjørns vyer går lenger enn til å kun en kremasjonsovn. Han ønsker seg også økt kjølekapasitet, noe som ville øket prislappen for bygget ytterligere. Men det mest spektakulære ønsket, er seremonibygget på toppen av krematoriet.

– Tanken var at de pårørende kunne hatt minnestund her, med utsikt over byen og havet, samtidig som kista ble sendt inn i kremasjonsovnen etter seremonien. Når minnesamværet var over, fikk de muligheten til å følge urna direkte til graven samme dag. Det tilbudet tror jeg hadde blitt populært, sier han.

Mange jern i ilden

Selv om det ser mørkt ut for Torbjørns kremasjonsønsker, betyr ikke det at han går tiltaksløs. Tvert i mot. 

Siden fellesrådets ansatte, i tillegg til gravplassene, også har ansvaret for kirker og menighetsbygg, er det nok av arbeidsoppgaver til å holde ham sysselsatt. Blant annet som prosjektleder for nybygg, og med prosjekteringen av oppussingen av menighetshuset der fellesrådet holder hus. Det installeres vannbåren varme via geobrønner i flere bygg, og solcelleanlegg på flere tak.

Han var med og murte steinmuren ved Vår Frelsers gravlund, og det planlegges ny navna minnelund samme sted. Torvald var også aktivt med under planleggingen av den store utvidelsen av Udland gravlund.

– Jeg fikk den slik jeg ønsket meg. De store grøntarealene skal tross alt driftes, sier han.

Haugesund har sju gravplasser som driftes av fem fast ansatte. De har også gravstell for rundt 650 graver, pluss vask og vedlikehold av kirker, drifts- og menighetshus.

Ble aldri bonde

Torvald har jobbet på gravplassene i Haugesund helt siden 1988. Først i det kommunale parkvesenet, deretter i Haugesund kirkelige fellesråd da de overtok ansvaret på tidlig 1990-tall.

Han er en mann med mye energi. Selv da han var sykemeldt i lange perioder på grunn av både knust kne og røket lårmuskulatur, tok han turen innom sine gravplasser.

Han er heller ikke redd for å prate med folk. Mens vi vises rundt på Vår Frelsers gravlund besvarer han flere telefonsamtaler, og tar i mot direkte henvendelser fra pårørende som trenger hjelp.

– Det er ikke alle som liker svaret de får, så det hender jeg får kjeft, men det tåler jeg, sier han.

Men til tross for all innsatsen for Haugesunds gravplasser: Planen var aldri å jobbe med gravplassdrift.

– Jeg ville egentlig bli bonde, men så viste det seg at jeg var allergisk for både ku og høy, ler han.

En bonde må være altmuligmann, som passer godt for en som sier han både elsker stein, og liker å få ting gjort. 

På fritida kjører han bobil, og har hytte i Ryfylke med selvbygget sutrebu med innlagt peis.

– Jeg setter meg alltid i sutrebua når svigerfamilien kommer på besøk, men de dukker alltid opp i sutrebua de også, sier han med glimt i øyet.

Billedtekster:

– Her ville vi fått plass til et flott krematorium, inkludert sted for minnesamvær med god utsikt, sier Torvald M. Haugen.

Under avsnittet: Tanken var at de pårørdende

– Vi er nedlesset i arbeid. Vi kunne vært fire stykker bare på Vår Frelsers gravlund, sier Torvald M. Haugen. Her fra menighetshuset der det nå er installert jordvarme.

Under avsnitet: Haugesund har sju gravplasser

– Jeg elsker stein, sier Torvald M. Haugen som var med og anla ny steinmur rundt deler av Vår Frelsers gravlund i Haugesund.

LINK til sak i saken:

Mye lys og mye varme

Powered by Labrador CMS