Suksess med eget seremonibygg
Hedersalen til Svanholm & Vigdal gravferd i Trondheim, blir stadig mer populær.
Denne artikkelen er mer enn 12 mnd. gammel.
Det trønderske begravelsesbyrået har lagt et travelt år bak seg med mange flere oppdrag.
– Vi har hatt en økning på om lag 200 dødsfall, dette utgjør cirka 19 prosent, sier daglig leder Lars Svanholm.
Oppdragsmengden skyldes langt flere dødsfall i Trondheim i 2022 enn i 2021, men også Hedersalen må ta sin del av æren.
– Vi hadde cirka 120 gravferder i Hedersalen første driftsår. Det er mye til å være et helt nytt bygg på en ny plass. Trenden er økende, sier han fornøyd.
Komplett med livssynsnøytralt seremonirom
Hedersalen, Svanholm & Vigdal gravferds nye seremonibygg til 60 millioner kroner, stod ferdig i september 2021. På det travleste ble det arrangert fire seremonier på én dag her. Mer normalt er 1-2 begravelser per dag.
Bygget ligger på ei 4 mål stor tomt langs E6 på Heimdal, helt sør i trønderhovedstaden, og inneholder alt et byrå trenger til å forberede og gjennomføre en seremoni. Grunnflaten er 850 m2, mens totalarealet er det dobbelte på grunn av full kjeller med garasje, kjøle- og driftsrom. På bakkeplan ligger mottakelsesrom, resepsjon, kontor for de ansatte, og møterom der konsulent og pårørende kan planlegge seremonien. Et mindre syningsrom for kiste kan også brukes til intime, private seremonier.
Selve Hedersalen er 250 m2 stor. Standard oppsett rommer 175 stoler, men det er plass til opptil 300. Salen er stor, med stor takhøyde, men er avskjermet og intim uten store vindu.
– Vi tok lærdom fra kapell og kirker, og har derfor skjermet seremonirommet for innsyn, sier Svanholm.
Utendørs er det rikelig med parkeringsplass, og et skjermet uteområde.
– Vi ønsket en møteplass, siden erfaringen vår er at folk liker å møtes utenfor etter seremonien for prat og kondolanser, sier han.
Stor frihet til personlige valg
Hedersalen er strippet for religiøse symbol. Det betyr at den kan brukes som et livssynsnøytralt seremonirom. To store digitale skjermer på veggen kan blant annet vise bilde av den avdøde, og gjøre dette til en personlig seremoni. Men skjermene kan like godt vise religiøse symbol, som kors, for de som ønsker et religiøst preg på begravelsen.
For det hender at seremonien ledes av en prest, selv om Hedersalen ikke er et kirkerom.
– Det er lettere for en prest å si ja til publikums ønsker hvis seremonien holdes hos oss, enn dersom det skjer i ei kirke, forklarer Svanholm.
De pårørende får stort spillerom til å velge innslag til begravelsen. Ballonger, eller en sang av Beatles, ordnes lett.
– Vi har til og med leid inn en maskin som blåste såpebobler. Det var foreldre som ønsket det til sitt barnas seremoni. Vi forsøker å oppfylle ønskene, men sier nei til det som kan oppfattes som støtende, understreker Svanholm.
Sparer penger ved å spare tid
– Det koster kr 3.500,- å leie Hedersalen til en seremoni, sier Svanholm.
Det rekker ikke langt når det er 60 millioner i byggekostnader som skal dekkes inn. Men så er det ikke leieinntektene alene som beregnes som den største fortjenesten. Klisjéen «tid er penger», er på sin plass, for ved å samle hele seremonien i eget hus, beregner Svanholm å spare store beløp.
– Vi sparer rundt 5.000 - 10.000 kroner per seremoni i reduserte utgifter til kjøring og bemanning, ved å ha seremonien her i stedet for i ei kirke, sier han.
Mye tid spares ved å slippe frakt av kiste mellom kjølerom og eksternt seremonirom. Seremoni innomhus betyr også at oppgavene underveis kan løses av én ansatt i stedet for to når kista må fraktes fra sted til sted.
– Jeg ser på dette som en langtidsinvestering. Hedersalen blir lønnsom i et 30-årsperspektiv, sier han.
Svanholm & Vigdal gravferd stiller med eget seremonirom, men kan også stille med egne seremonimestre.
Selv om Hedersalen hovedsaklig brukes til begravelser, arrangerer de også bryllup og konfirmasjon. Men siden de valgte å ikke inkludere kjøkken, tilbyr de ikke servering.
– Det ville bety at vi måtte ha tillatelse fra Mattilsynet. Det valgte vi å ikke gjøre, sier Lars Erik Svanholm, som er svært fornøyd med utviklingen for sitt nye seremonibygg.