Kan «Mitt farvel» hjelpe etterlatte i en vanskelig tid?
Tanken bak den digitale tjenesten«Mitt farvel» er at den skal gi avdødes kjære hjelp i en vanskelig tid.
Denne artikkelen er mer enn 12 mnd. gammel.
– Ved å dele tanker og ønsker før egen begravelse, gir du dine kjære hjelp og informasjon i en vanskelig tid, sier Terje Eid-Hviding, daglig leder for Fonus og Wang Begravelsesbyrå.
Eventrommet «Banken» i kulturhuset i Oslo måtte fylles opp med flere stoler, da Fonus Begravelsesbyrå ønsket å rette søkelyset på hemmelighetene vi tar med oss i døden.
Mange var nysgjerrige rundt temaet. Å snakke om at vi bør snakke om det, fører til at vi snakker om det.
Sentrale spørsmål i så måte var: Hvorfor er det så vanskelig å dele enkelte ting med venner og familie? Og hvordan oppleves det å få vite noens hemmelighet først etter døden?
Samler på hemmeligheter
Cathrine Louise Finstad samler på hemmeligheter, noe hun viser fram på sin instagramkonto @norskehemmeligheter. Hun er foredragsholder og illustratør, og presenterte hemmeligheter vi nordmenn bærer på. Samtidig ga hun et speilbilde på menneskets innerste rom.
Skyld – skam – selvfølelse
Cecilie Benneche er psykolog som er opptatt av forholdet mellom skyld, skam og selvfølelse. Hun tror mange vonde hemmeligheter har med dette trekløveret å gjøre. Våren 2022 ga hun ut boka «Hva føler du nå? Enkle råd mot indre uro».
Senere denne måneden legges en ny bok ut fra hennes hånd: «Presten, psykologen og gærningen. Samtaler gjennom år».
Under gravølet ga hun noen gode råd om hvordan vi kan snakke om vanskelige ting, samt litt trøst til dem som oppdager en hemmelighet etter noens død.
Halvparten av oss synes det er vanskelig å snakke om egen eller nær families død, selv om de aller fleste av oss (85 prosent) mener det er viktig å snakke om døden.
Lanserte «Mitt farvel»
Leder Terje Eid-Hviding i Fonus Begravelsesbyrå, lanserte denne kvelden «Mitt farvel». Dette skal være en digital tjeneste, der man på en trygg måte kan dele sine innerste tanker og praktiske opplysninger med familie og venner.
– Opplysningene blir ikke tilgjengelige før etter at du har gått bort. Her kan du gi innspill til hvordan du ønsker å begraves, men også praktisk informasjon, sier Eid-Hviding.
Begravelsesbyrået ønsker på denne måten å gjøre det enklere å gi informasjon til de som står igjen. I Sverige har tilbudet eksistert i flere år, og det hevdes at de aller fleste svensker kjenner til «Det hvite arkivet» som tjenesten heter der.